2009. november 10., kedd

Zámbó Árpy profin kezd a főzéshez a Hal a tortán adásában


Zámbó Árpy

Születési idő: 1959.06.03.
Horoszkóp: Ikrek
Családi állapot: nős
Foglalkozás: előadóművész
Kedvenc étel: rántott szelet, brassói, újházi tyúkhúsleves, sült kacsa
Amit nem szeret: főzelékek
Hobbi: foci
Kedvenc nyaralóhely: Balaton
Kedvenc állat: ló
Kedvenc játék: kártya játékok, römi, póker
Sport: foci, lovaglás, vizilabda, kézilabda
Amire büszke: ...hogy ilyen testvére volt, mint Jimmy





Zámbó Árpy híres levese
Nagyon profinak tûnt Árpy mind a fahasogatásban, mind a zöldségaprításban. Aztán a bográcsba hamarabb került a zöldség, mint a hús - bár Árpy szerint ettõl igazi "Zámbós" a leves.

Videó




Árpy italába került a segítség
Egy sokak által kínaiul ismert dalt kellett Árpy-nak mulatósra hangszerelnie. Vendégei persze készséggel segítettek egy jófajta pálinkáért cserébe. Árpy egyébként siettette a fogásokat, amit Gabi szóvá is tett, végül még a csoki is megríkatta...

Videó



Előétel:

Gulyásleves bográcsban

Igaz Árpy felcserélte a hozzávalók adagolását, azért célszerű követni a hagyományos változatot :)

A gulyás leves ízletesebb, ha marha- és sertéshúst vegyesen kerül bele..

Hozzávalók
15 dkg marhacomb
2 cl olaj (vagy zsír)
4 dkg vöröshagyma
pirospaprika, só,
fokhagyma, köménymag (őrölt)
7 dkg zöldpaprika
5 dkg paradicsom(vagy lecsó)
12 dkg burgonya
zellerzöld, cseresznyepaprika
csipetke: 1 db tojás 10 dkg liszt

Elkészítés:

1. A húst kockára vágjuk és jól megmossuk.
2. Felhevített zsiradékban finomra vágott vöröshagymát megizzasztunk, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, jól összekeverjük, majd egy kevés vizet hozzáadva zsírjára pirítjuk a pörköltalapot.
3. Rátesszük a húst, és intenzív pirítás után megsózzuk, finomra tört fokhagymát és ezzel együtt összevágott vagy őrölt köménymagot adunk hozzá.
4. Fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy-két evőkanálnyi vizet vagy csontlevet öntünk rá. (a pörköltlében lévő pirospaprika miatt kevergetve készítjük el az ételt, így nem válhat keserűvé az egyébként könnyen leégő fűszerpaprika.)
5. A hús puhulása előtt kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot vagy konzerv lecsót adunk hozzá, amikor a hús majdnem puha, rátesszük a tisztított, kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel vagy csontlével, és az egészet puhára főzzük.
6. Zeller zöld nélkül, a többi anyagot egyenletesen elosztva, tűzforrón, levesestálban, kiöntő vagy porceláncsészében tálaljuk a levest.

Megjegyzés

1. A gulyásleves készítésére legalkalmasabb húsrészek: marhalábszár-, nyak-, hátszínnyesedék.
2. Kellemes ízt érhetünk el, ha zeller zöldet és egy kevés darált cseresznyepaprikát is főzünk a levesbe.
Forrás: magyarorszag.hu



Főétel:

Töltött dagadó és kolbásszal töltött szűzérme

Gombával töltött dagadó

1,5 kg sertésdagadó
20 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 vöröshagyma
zsiradék
1 zsömle
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
őrölt bors
ételízesítő


A dagadót felszúrjuk besózzuk. Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatjuk, rátesszük a csíkokra vágott gombát, fűszereket, végül az apróra vágott petrezselymet. 5-6 percig sütjük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a beáztatott kicsavart zsemlét, zsemlemorzsát, jól összedolgozzuk, betöltjük a húsba. Végét bevarjuk vagy hústűvel összetűzzük. Kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, fél dl vizet töltünk alá, befedjük alufóliával. Középmeleg sütőben 40 percig sütjük. A fóliát levéve, locsolgatva készre sütjük.
Forrás: recept.masoftnet.com

Kolbászos szűzérme

Hozzávalók:

olívaolaj, 2 nagyobb fej lilahagyma, 1 nagyobb darab szűzérme, házi füstölt kolbász, frissen őrölt színes bors, 3 dl tejföl, 3 dl tejszín,
Egy tepsit vékonyan kikentem olívaolajjal (anyuéknál töltött szombat óta ez is könnyebb, mert szerváltam tőle egy olajspray-t). A tepsi alját beterítettem a fél karikára vágott hagymával, erre fektettem az előzetesen enyhén megkloffolt szűzérme tallérokat. Tekertem rájuk színes borsot és mindegyik szeletre raktam némi házi kolbászt. A tetejét és öntöttem a tejföl – tejszín keverékét. 200 fokos sütőben 40 percet sült. Kopasz krokett tallérokkal eszegettük.
Forrás: gumimacik.blogspot.com



Desszert:

Rakott palacsinta

Hozzávalók:

10 db édes palacsinta, 20 dkg csokoládé, 15 dkg barackíz, 8 dkg por­cukor, 2 dkg vaj; 4 tojásfehér­je, 5 dkg vaníliás porcukor.

A szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Az elsőt vajjal kikent sütőlapra helyezzük, és megszórjuk reszelt csokoládéval, rátesszük a második palacsintát, azt megkenjük barackízzel. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes palacsintát fel­használtuk. A legfelső pala­csintát üresen hagyjuk, majd sütőben átforrósítjuk. Közben a tojásfehérjékből habot ve­rünk. Hozzákeverjük a por­cukrot, és ezzel egyenletesen beborítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rózsaszí­nűre sütjük. Tortaszerűen fel­szeleteljük, és vaníliás por­cukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: sutemenyrecept.hu



Zámbó Árpy vacsoráját 18 pontra értékelték a vendégek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Categories

Ábel Anita (1) Animal Cannibals (1) Anyóstorta (1) Aranygaluska vaníliaöntettel (1) Árpa Attila (5) Avokádó krém (1) Bangó Margit (2) Bebe (1) Bélszín-carpaccio (1) Birka pörkölt (1) Bögrés meggyes-mákos (1) Browni (1) Búbos csirke (1) Bugaci húsgombócleves (1) Bunyós Pityu (1) Chilis bab (1) Cigány pecsenye (1) Currys csirke (1) Csirkepaprikás (1) Csocsesz (1) Csokis piskótatorta marcipán bevonattal (1) Csülkös bableves (1) Csülökpörkölt (1) Dopeman (1) Éjféli csokis keksz (1) Epres tiramisu flambírozott gyümölcsökkel (1) Fasírozott (1) Fűszeres-fokhagymás sajtszósz (1) Gesztesi Károly (1) gombaleves (1) Gombával töltött dagadó (1) Gulyásleves (1) Gyümölcssaláta (1) hagymás babköret (1) hagymás törtburgonya (1) Hagymás törtkrumpli (1) hal a tortán (31) Hámán-táska (1) Harsányi Levente (1) Joghurtos narancsleves (1) Joshi Bharat (1) Juhtúrós sztrapacska (1) Karafiáth Orsolya (1) Karemallizált alma (1) Király Linda (1) Király Viktor (5) Klausmann Viktor (1) Kókusz golyók (1) Kolbászos szűzérme (1) Kótai Misi (1) Körmös velős pacal (1) Körte leves (1) Lekvárral töltött sült alma (1) Libacomb gyümölcsökkel (1) Libamáj roston sütve (1) Madártej (1) Magyaros paraszttál (1) Majoros Péter Majka (2) Mákos guba (1) Meggyes-mákos piskóta (1) Mustáros hús (1) Nacsa Olivér (1) Nádas György (1) Nagy Éva (2) Narancsos töltött pulyka (1) Nótár Mary (1) Nyertes Zsuzsa (1) Ököruszályleves (1) Őzragu leves (1) Padlizsánkrém pirítóssal (1) Palacsinta (1) Pápai Joci (2) Paprikáskrumpli (1) Planétás csirke gombás rizzsel (1) Rakott palacsinta (1) Rétes (1) Ripli Zsuzsi (5) Ropogós libacomb párolt káposztával törtburgonyával (1) sacher torta (1) Sajt leves (1) Sajttál (1) Sári Évi (1) Schobert Norbert (5) Sertés pörkölt galuskával (1) Stadler József (2) Steiner Kristóf (1) Sütőtök krém leves (1) Szabó Zsófi (5) Szklenár Gabriella (1) Szőke András (1) Szűcs Judith (1) Tasnádi Péter (2) tatárbifsztek (1) Tejfölös-kolbászos krumplileves (1) Tiramisu (1) Tortilla (1) tökös lecsó (1) túrógombóc (1) Túrós csusza sok-sok szalonnával (1) Túrótorta (1) Túróval töltött sült alma (1) Újházy tyúkhúsleves (1) Ullmann Mónika (1) Varnus Xavér (1) Voksán Virág (1) Zalatnay Cini (2) Zámbó Árpy (1)