2009. október 24., szombat

Hal a tortán 2.hét - Varnus Xavér olaszos vacsorával készült


Varnus Xavér

zongoraművész

Varnus Xavér (Budapest, 1964. április 29.) magyar orgonaművész, író

Iskoláit szűkebb szülőhelyén, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét). Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Az 1990-es években négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.[1]

1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Koncertjei hatalmas tömegeket vonzanak, bárhol lép is fel a világban. Budapesti zsinagóga-hangversenyei legendásak: alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, hanglemeztörténelmet csinált: egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett.

Két fia van: a Torontóban született és ott élő Daniel, valamint az angliai Nicholas. Biszexualitását nyíltan vállalja
Forrás: wikipedia.org


A héten Xavérnál volt az utolsó vacsora, mely elkészítéséhez Szilárd most is talált más helyet, mint a konyha.

Az előételt egy terasz korlátján, a desszertet egy zongora tetjén, a főételt pedig a konyhában, mivel olyan kicsi,- készíthette Xavér.

Xavér nem csinált magának gondot a vendéglátásból, a vendégeket rögtön azzal fogadta, hogy akkor, csináljanak úgy mint egy nagy olasz család, osszák el a feladatokat, először terítsenek meg közösen....


Videó




Előétel:

Tatárbifsztek -
egy különleges adalékkal, mogyoróaromával

2 napig olívaolajjal és fokhagymával előpácolta,

a vöröshagymát nagyobb barabokra vágta (általában reszelni szokták), dijoni mustár, só, frissen őrölt feketebors, pirospaprika, tojás, és kevés mogyoróaromát is csepegtetett bele.



Főétel:

Olasz tészta, arabiata - olasz csípős tészta

olasz csípős kolbász, szárított paradicsom, parmezán sajt,

Az olasz szeletelt kolbászt kevés olajban megsütötte, oregánót tett rá, szárított paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, olivabogyó is mehet rá.

Tálaláskor tesszük rá a sajtot.



Desszert:

Sacher torta és pezsgős citrom sorbet

Xavér nyilván nem maga készítette, hanem készen megvette a sütiket.

Sacher torta

Hozzávalók:

* 4 tojás,
* 10 dkg vaj,
* 14 dkg porcukor,
* 14 dkg étcsokoládé,
* 7 dkg finom liszt.
* A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár,
* 12 dkg étcsokoládé,
* 12 dkg cukor,
* 1 teáskanál olaj,
* 4 evőkanál víz

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.
Forrás: mindmegette.hu



Citromos szörbet

Hozzávalók:

4,7 dl víz, 10 dkg cukor, 2,4 dl narancslé, 0,6 dl citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, pezsgő

Elkészítés:

Egy edényben melegítsd forralásig a vizet a cukorral, majd forrald 5 percig és hűtsd le szobahőmérsékletre. Tedd hozzá a leveket és a héjakat, pezsgőt. Rakd mélyhűtőbe 3-4 órára és kevergesd meg óránként. Amint kevered, mindig selymesebb, könnyebb lesz.


Videó

Az utolsó nap sem múlhatott el zenélés nélkül, Xavér a kis éji zene különleges feldolgozását a pincébe zárt muzsikusokkal együtt mutatta be vendégeinek.

Ám az olaszos nagycsaládos vendéglátósdi csak 13 pontot hozott számára.



1 megjegyzés:

  1. Svéd asztal módjára, ki mit hoz igazából ez nem is olyan rossz ötlet Nagyon kedves,őszintén megmondva

    VálaszTörlés

Categories

Ábel Anita (1) Animal Cannibals (1) Anyóstorta (1) Aranygaluska vaníliaöntettel (1) Árpa Attila (5) Avokádó krém (1) Bangó Margit (2) Bebe (1) Bélszín-carpaccio (1) Birka pörkölt (1) Bögrés meggyes-mákos (1) Browni (1) Búbos csirke (1) Bugaci húsgombócleves (1) Bunyós Pityu (1) Chilis bab (1) Cigány pecsenye (1) Currys csirke (1) Csirkepaprikás (1) Csocsesz (1) Csokis piskótatorta marcipán bevonattal (1) Csülkös bableves (1) Csülökpörkölt (1) Dopeman (1) Éjféli csokis keksz (1) Epres tiramisu flambírozott gyümölcsökkel (1) Fasírozott (1) Fűszeres-fokhagymás sajtszósz (1) Gesztesi Károly (1) gombaleves (1) Gombával töltött dagadó (1) Gulyásleves (1) Gyümölcssaláta (1) hagymás babköret (1) hagymás törtburgonya (1) Hagymás törtkrumpli (1) hal a tortán (31) Hámán-táska (1) Harsányi Levente (1) Joghurtos narancsleves (1) Joshi Bharat (1) Juhtúrós sztrapacska (1) Karafiáth Orsolya (1) Karemallizált alma (1) Király Linda (1) Király Viktor (5) Klausmann Viktor (1) Kókusz golyók (1) Kolbászos szűzérme (1) Kótai Misi (1) Körmös velős pacal (1) Körte leves (1) Lekvárral töltött sült alma (1) Libacomb gyümölcsökkel (1) Libamáj roston sütve (1) Madártej (1) Magyaros paraszttál (1) Majoros Péter Majka (2) Mákos guba (1) Meggyes-mákos piskóta (1) Mustáros hús (1) Nacsa Olivér (1) Nádas György (1) Nagy Éva (2) Narancsos töltött pulyka (1) Nótár Mary (1) Nyertes Zsuzsa (1) Ököruszályleves (1) Őzragu leves (1) Padlizsánkrém pirítóssal (1) Palacsinta (1) Pápai Joci (2) Paprikáskrumpli (1) Planétás csirke gombás rizzsel (1) Rakott palacsinta (1) Rétes (1) Ripli Zsuzsi (5) Ropogós libacomb párolt káposztával törtburgonyával (1) sacher torta (1) Sajt leves (1) Sajttál (1) Sári Évi (1) Schobert Norbert (5) Sertés pörkölt galuskával (1) Stadler József (2) Steiner Kristóf (1) Sütőtök krém leves (1) Szabó Zsófi (5) Szklenár Gabriella (1) Szőke András (1) Szűcs Judith (1) Tasnádi Péter (2) tatárbifsztek (1) Tejfölös-kolbászos krumplileves (1) Tiramisu (1) Tortilla (1) tökös lecsó (1) túrógombóc (1) Túrós csusza sok-sok szalonnával (1) Túrótorta (1) Túróval töltött sült alma (1) Újházy tyúkhúsleves (1) Ullmann Mónika (1) Varnus Xavér (1) Voksán Virág (1) Zalatnay Cini (2) Zámbó Árpy (1)