2009. október 17., szombat

A hal a tortán eheti utolsó vacsoráján Nagy Éva kedvenc tisztjei kedvenceivel várta vendégeit


Nagy Éva

Becenév: "Évi", "Csőri", "Csibe"
Születési idő: 1978.04.02.
Horoszkóp: Kos
Családi állapot: kapcsolatban
Foglalkozása: mérlegképes könyvelő
Amit szeret étel: rántott camambert sajt áfonya szósszal, palacsinta, őszibarackkal töltött csirkemell
Amit nem szeret: tökfőzelék, káposztás tészta
Hobbi: kertészkedés
Kedvenc sport: biciklizés
Kedvenc játék: "gazdálkodj okosan"
Kedvenc nyaralóhely: Balaton
Amire büszke: 4 év börtön után jobb ember lett
Forrás: halatortan.hu


A hét utolsó vendéglátója Nagy Éva, aki egykor sikkasztás miatt került börtönbe, ugyanis 350 millió forintot tulajdonított el abból a bankból, ahol dolgozott. Azóta valamelyest rendeződött az élete, ám munkája egyelőre nincsen, és nem is rejti véka alá a vacsora közben, hogy egy állásra vágyik. Stadler úr persze kap az alkalmon, és rögtön ajánlatot tesz, de Éva nem erre vágyik…

Videó


Éva a rácsok mögött vált igazi háziasszonnyá, a hűvösön okították a fõzés tudományára. Elmondta, hogy benn a tiszteknek főzött és most a kedvenc tisztjei kedvenceit készítette el vendégeinek.

Videó



Előétel:

Bugaci húsgombócleves /a parancsnok úr kedvence/

Hozzávalók: 30 dkg füstült sonka, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál zöldség és sárgarépa, 1 kg krumpli, 0,5 l tejföl, só, bors, delikát, pirospaprika
Húsgombóc: 60 dkg darált hús, só, bors, fokhagyma, 3 tojás, kis zsemlemorzsa

A füstölt sonkát egy kis olajon feltesszük pirulni, közben a hagymát és a fokgymát lereszeljük. Amikor a sonka megpirult rátesszük a hagymát, a fokhagymát, a pirospaprikát és a fazék feléig felöntjük vízzel. Felaprítjuk apróra a zöldséget, a sárgarépát, kockára vágjuk a krumplit és beletesszük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, delikáttal. Mikor minden megfőtt behabarjuk - 0,5 l tejfölt és kb 2 kanál lisztet kikeverünk simára -, majd a végén beletesszük a gombócokat. A gombócok elkészítése egyszerű, a hozzávalókat összekeverjük és kis golyókat formálva a levesbe dobáljuk.

Más recept szerint:
Hozzávalók:

5 dkg füstölt szalonna
10 dkg sovány nyers füstölt sonka
1 fej hagyma
2szál sárgarépa és zöldség
kb 30 dkg krumpli
30 dkg darált sertéshús
1 tojás
liszt
só,
pirospaprika,
bors,
babérlevél

Elkészítés:

A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát és zöldséget is a többivel együtt pároljuk.Megszórjuk piros paprikával, és feleresztjük vízzel.
Óvatosan sózzuk (a sonka miatt) és egy két babérlevelet teszünk bele.Amikor a zöldség félpuhára főtt, a kockára vágott krumplit és a kb cseresznye nagyságú húsgombócokat hozzáadjuk.
A húsgombóchoz felverünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált húst és annyi lisztet amit felvesz. Az elkészült levest tejföllel kínáljuk.
Elég laktató, ezért második fogásnak inkább valami könnyű tésztát adjunk.
Forrás: receptgyar.hu


Főétel:

Planétás csirke gombás rizzsel /a kedvenc főtörzs-zázlósnőnek a kedvence/

Hozzávalók: 1 kg csirke felsőcomb/filézett/, 4 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, pirospaprika, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl tejföl, 3 kanál étolaj

A csirkecombokat megmossuk, megtöröljük, besózzuk és paprikás lisztbe forgatjuk, majd egy kivajazott tepsibe a karikákra vágott hagymára egymás mellé rakjuk. Megszórjuk ízlés szerint az őrölt köménnyel és a fokhagymával. A tejfölt az étolajjal kikeverjük, a húsra öntjük, majd egyenletesen elterítjük.
Előmelegített sütőben, fóliával lefedve 180 fokon kb 50 percig sütjük. A fólia eltávolítása után egy kicsit piríthatjuk a tetejét.


Illatos gombás rizs:

Hozzávalók
4-5 személyre

párolt rizs 2,5 deci rizsből (ld: köretek/párolt rizs)
4 evőkanál olaj
25 dkg gomba
egy evőkanál kakukkfű
fél mokkáskanálnyi só
bors

Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig sütjük, amíg a gomba által engedett víz el nem főtt. Az így elkészített gombát azon melegében összekeverjük a párolt rizzsel.
Forrás: mamafoztje.blogter.hu



Desszert:

Aranygaluska vaníliaöntettel

Hozzávalók: 1 kg liszt, marék cukor, csipet só, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 1 dl olaj, tej amennyit felvesz, 30 dkg darált dió
Vanília öntet: 1,5 l tej, 2 kanál cukor, 4-5 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 3 kanál liszt

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a cukrot, a csipet sót, a 3 tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a meleg tejben felfuttatott élesztőt és annyi tejet amivel össze tudjuk dolgozni. Dagasztás után letakarjuk és meleg helyen kb 1- 2 órán át kelesztjük. Ha kellő képpen megkelt akkor egy lisztezett deszkára tesszük, laposra nyomkodjuk, megolajozzuk majd galuskát szaggatunk. A sütőpapíros tepsibe alulra teszünk egy sima kiszaggatott tésztát. Közben összekeverjük a diót cukorral- ízlés szerint legyen édes- amibe beleforgatjuk a következő sor tésztát mielőtt a tepsibe tesszük. / Mindenki maga döntse el milyen magas legyen de azt tudni kell, hogy a sütőben még emelkedni fog./ 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Lehet kockákra vágni, de úgy igazán galuska ha forma szerint darabokra szedjük.

Vanília öntet:
A tejet feltesszük langyosodni. Közben a tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, a lisztet és egy kis tejet habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a tejhez, forrásig kevergetjük nehogy csomósodjon. majd pedig a tésztával együtt tálaljuk.


Másik recept:
Aranygaluska vaníliamártással
- 40 dkg finom liszt
- 10 dkg dió
- ízlés szerint só
- 3 dkg kristálycukor
- ízlés szerint reszelt citromhéj
- 2 db tojássárgája
- 3,5 dl tej
- 8 evőkanál vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db kockacukor

Vaníliamártás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg porcukor
- 2 dkg finom liszt
- 2 db tojássárgája
- 5 dl tej

Aranygaluska
Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, belereszelem a citrom héját, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgáját és 5 evőkanál olvasztott vajat. Az 1 dl kockacukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom ki. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott vajba mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott vajjal megkenem, és darált dióban meghempergetem. Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm. A sülés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással.
Idénygyümölcsökkel dekorálva mutatós és finom édesség.

Vaníliamártás
A vaníliamártáshoz a tojássárgájákat kikeverem a porcukorral, és hozzáadom a lisztet. A tejet felforralom a vaníliarúddal vagy a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.
Forrás: szabadfold.hu




Az est végefelé egy társasjátékot talált ki vendégeinek Éva, mellyel végül is jót szórakoztak.
A vacsorával is elégedettek voltak, ízlett nekik, de apró kifogások miatt csak 18 pontot kapott. (Joci és Tasnádi 5-5 pontot, Cini és Stadler 4-4 pontot adott)

Videó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Categories

Ábel Anita (1) Animal Cannibals (1) Anyóstorta (1) Aranygaluska vaníliaöntettel (1) Árpa Attila (5) Avokádó krém (1) Bangó Margit (2) Bebe (1) Bélszín-carpaccio (1) Birka pörkölt (1) Bögrés meggyes-mákos (1) Browni (1) Búbos csirke (1) Bugaci húsgombócleves (1) Bunyós Pityu (1) Chilis bab (1) Cigány pecsenye (1) Currys csirke (1) Csirkepaprikás (1) Csocsesz (1) Csokis piskótatorta marcipán bevonattal (1) Csülkös bableves (1) Csülökpörkölt (1) Dopeman (1) Éjféli csokis keksz (1) Epres tiramisu flambírozott gyümölcsökkel (1) Fasírozott (1) Fűszeres-fokhagymás sajtszósz (1) Gesztesi Károly (1) gombaleves (1) Gombával töltött dagadó (1) Gulyásleves (1) Gyümölcssaláta (1) hagymás babköret (1) hagymás törtburgonya (1) Hagymás törtkrumpli (1) hal a tortán (31) Hámán-táska (1) Harsányi Levente (1) Joghurtos narancsleves (1) Joshi Bharat (1) Juhtúrós sztrapacska (1) Karafiáth Orsolya (1) Karemallizált alma (1) Király Linda (1) Király Viktor (5) Klausmann Viktor (1) Kókusz golyók (1) Kolbászos szűzérme (1) Kótai Misi (1) Körmös velős pacal (1) Körte leves (1) Lekvárral töltött sült alma (1) Libacomb gyümölcsökkel (1) Libamáj roston sütve (1) Madártej (1) Magyaros paraszttál (1) Majoros Péter Majka (2) Mákos guba (1) Meggyes-mákos piskóta (1) Mustáros hús (1) Nacsa Olivér (1) Nádas György (1) Nagy Éva (2) Narancsos töltött pulyka (1) Nótár Mary (1) Nyertes Zsuzsa (1) Ököruszályleves (1) Őzragu leves (1) Padlizsánkrém pirítóssal (1) Palacsinta (1) Pápai Joci (2) Paprikáskrumpli (1) Planétás csirke gombás rizzsel (1) Rakott palacsinta (1) Rétes (1) Ripli Zsuzsi (5) Ropogós libacomb párolt káposztával törtburgonyával (1) sacher torta (1) Sajt leves (1) Sajttál (1) Sári Évi (1) Schobert Norbert (5) Sertés pörkölt galuskával (1) Stadler József (2) Steiner Kristóf (1) Sütőtök krém leves (1) Szabó Zsófi (5) Szklenár Gabriella (1) Szőke András (1) Szűcs Judith (1) Tasnádi Péter (2) tatárbifsztek (1) Tejfölös-kolbászos krumplileves (1) Tiramisu (1) Tortilla (1) tökös lecsó (1) túrógombóc (1) Túrós csusza sok-sok szalonnával (1) Túrótorta (1) Túróval töltött sült alma (1) Újházy tyúkhúsleves (1) Ullmann Mónika (1) Varnus Xavér (1) Voksán Virág (1) Zalatnay Cini (2) Zámbó Árpy (1)