Nagy Éva
Becenév: "Évi", "Csőri", "Csibe"
Születési idő: 1978.04.02.
Horoszkóp: Kos
Családi állapot: kapcsolatban
Foglalkozása: mérlegképes könyvelő
Amit szeret étel: rántott camambert sajt áfonya szósszal, palacsinta, őszibarackkal töltött csirkemell
Amit nem szeret: tökfőzelék, káposztás tészta
Hobbi: kertészkedés
Kedvenc sport: biciklizés
Kedvenc játék: "gazdálkodj okosan"
Kedvenc nyaralóhely: Balaton
Amire büszke: 4 év börtön után jobb ember lett
Forrás: halatortan.hu
A hét utolsó vendéglátója Nagy Éva, aki egykor sikkasztás miatt került börtönbe, ugyanis 350 millió forintot tulajdonított el abból a bankból, ahol dolgozott. Azóta valamelyest rendeződött az élete, ám munkája egyelőre nincsen, és nem is rejti véka alá a vacsora közben, hogy egy állásra vágyik. Stadler úr persze kap az alkalmon, és rögtön ajánlatot tesz, de Éva nem erre vágyik…
Videó
Éva a rácsok mögött vált igazi háziasszonnyá, a hűvösön okították a fõzés tudományára. Elmondta, hogy benn a tiszteknek főzött és most a kedvenc tisztjei kedvenceit készítette el vendégeinek.
Videó
Előétel:Bugaci húsgombócleves /a parancsnok úr kedvence/
Hozzávalók: 30 dkg füstült sonka, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál zöldség és sárgarépa, 1 kg krumpli, 0,5 l tejföl, só, bors, delikát, pirospaprika
Húsgombóc: 60 dkg darált hús, só, bors, fokhagyma, 3 tojás, kis zsemlemorzsa
A füstölt sonkát egy kis olajon feltesszük pirulni, közben a hagymát és a fokgymát lereszeljük. Amikor a sonka megpirult rátesszük a hagymát, a fokhagymát, a pirospaprikát és a fazék feléig felöntjük vízzel. Felaprítjuk apróra a zöldséget, a sárgarépát, kockára vágjuk a krumplit és beletesszük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, delikáttal. Mikor minden megfőtt behabarjuk - 0,5 l tejfölt és kb 2 kanál lisztet kikeverünk simára -, majd a végén beletesszük a gombócokat. A gombócok elkészítése egyszerű, a hozzávalókat összekeverjük és kis golyókat formálva a levesbe dobáljuk.
Más recept szerint:
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg sovány nyers füstölt sonka
1 fej hagyma
2szál sárgarépa és zöldség
kb 30 dkg krumpli
30 dkg darált sertéshús
1 tojás
liszt
só,
pirospaprika,
bors,
babérlevél
Elkészítés:
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát és zöldséget is a többivel együtt pároljuk.Megszórjuk piros paprikával, és feleresztjük vízzel.
Óvatosan sózzuk (a sonka miatt) és egy két babérlevelet teszünk bele.Amikor a zöldség félpuhára főtt, a kockára vágott krumplit és a kb cseresznye nagyságú húsgombócokat hozzáadjuk.
A húsgombóchoz felverünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált húst és annyi lisztet amit felvesz. Az elkészült levest tejföllel kínáljuk.
Elég laktató, ezért második fogásnak inkább valami könnyű tésztát adjunk.
Forrás: receptgyar.hu
Főétel:Planétás csirke gombás rizzsel /a kedvenc főtörzs-zázlósnőnek a kedvence/
Hozzávalók: 1 kg csirke felsőcomb/filézett/, 4 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, pirospaprika, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl tejföl, 3 kanál étolaj
A csirkecombokat megmossuk, megtöröljük, besózzuk és paprikás lisztbe forgatjuk, majd egy kivajazott tepsibe a karikákra vágott hagymára egymás mellé rakjuk. Megszórjuk ízlés szerint az őrölt köménnyel és a fokhagymával. A tejfölt az étolajjal kikeverjük, a húsra öntjük, majd egyenletesen elterítjük.
Előmelegített sütőben, fóliával lefedve 180 fokon kb 50 percig sütjük. A fólia eltávolítása után egy kicsit piríthatjuk a tetejét.
Illatos gombás rizs:
Hozzávalók
4-5 személyre
párolt rizs 2,5 deci rizsből (ld: köretek/párolt rizs)
4 evőkanál olaj
25 dkg gomba
egy evőkanál kakukkfű
fél mokkáskanálnyi só
bors
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig sütjük, amíg a gomba által engedett víz el nem főtt. Az így elkészített gombát azon melegében összekeverjük a párolt rizzsel.
Forrás: mamafoztje.blogter.hu
Desszert:Aranygaluska vaníliaöntettel
Hozzávalók: 1 kg liszt, marék cukor, csipet só, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 1 dl olaj, tej amennyit felvesz, 30 dkg darált dió
Vanília öntet: 1,5 l tej, 2 kanál cukor, 4-5 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 3 kanál liszt
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a cukrot, a csipet sót, a 3 tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a meleg tejben felfuttatott élesztőt és annyi tejet amivel össze tudjuk dolgozni. Dagasztás után letakarjuk és meleg helyen kb 1- 2 órán át kelesztjük. Ha kellő képpen megkelt akkor egy lisztezett deszkára tesszük, laposra nyomkodjuk, megolajozzuk majd galuskát szaggatunk. A sütőpapíros tepsibe alulra teszünk egy sima kiszaggatott tésztát. Közben összekeverjük a diót cukorral- ízlés szerint legyen édes- amibe beleforgatjuk a következő sor tésztát mielőtt a tepsibe tesszük. / Mindenki maga döntse el milyen magas legyen de azt tudni kell, hogy a sütőben még emelkedni fog./ 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Lehet kockákra vágni, de úgy igazán galuska ha forma szerint darabokra szedjük.
Vanília öntet:
A tejet feltesszük langyosodni. Közben a tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, a lisztet és egy kis tejet habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a tejhez, forrásig kevergetjük nehogy csomósodjon. majd pedig a tésztával együtt tálaljuk.
Másik recept:
Aranygaluska vaníliamártással
- 40 dkg finom liszt
- 10 dkg dió
- ízlés szerint só
- 3 dkg kristálycukor
- ízlés szerint reszelt citromhéj
- 2 db tojássárgája
- 3,5 dl tej
- 8 evőkanál vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db kockacukor
Vaníliamártás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg porcukor
- 2 dkg finom liszt
- 2 db tojássárgája
- 5 dl tej
Aranygaluska
Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, belereszelem a citrom héját, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgáját és 5 evőkanál olvasztott vajat. Az 1 dl kockacukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom ki. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott vajba mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott vajjal megkenem, és darált dióban meghempergetem. Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm. A sülés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással.
Idénygyümölcsökkel dekorálva mutatós és finom édesség.
Vaníliamártás
A vaníliamártáshoz a tojássárgájákat kikeverem a porcukorral, és hozzáadom a lisztet. A tejet felforralom a vaníliarúddal vagy a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.
Forrás: szabadfold.hu
Az est végefelé egy társasjátékot talált ki vendégeinek Éva, mellyel végül is jót szórakoztak.
A vacsorával is elégedettek voltak, ízlett nekik, de apró kifogások miatt csak 18 pontot kapott. (Joci és Tasnádi 5-5 pontot, Cini és Stadler 4-4 pontot adott)
Videó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése