2009. október 20., kedd

Hal a tortán 2.hét - A rövid hét első napján Ullmann Mónika főzött


Ullmann Mónika

Becenév: "Monka"
Születési idő: 1973.08.02.
Horoszkóp: Oroszlán
Családi állapot: kapcsolatban
Foglalkozás: színésznő
Amit szeret: currys csirke, csirkepörkölt
Amit nem szeret: pacal pörkölt
Hobbi: barkácsolás, szauna
Sport: vízilabda
Kedvenc nyaralóhely: Thaiföld
Kedvenc játék: Tabu, Activity
Amire büszke: fiára Dávidra
Forrás: halatortan.hu

A héten Szilárd nem az időt szabja ki a versenyzőknek, hanem különböző helyeket szemel ki az ételek elkészítésére, hisz a saját konyhájukat nem használhatják a celebek.

Mónikának az előételt a medencében kellett elkészítenie, amivel nem is lett volna problémája, ha a víz nem olyan hideg, reméljük, nem szerzett magának egy jó kis megfázást.
A főételre a teraszon került sor, aminél csak kis fejtörést okozott Mónikának, hogy hogyan varázsoljon tüzet, de kreatívan megoldotta.
A desszert pedig már sima ügy volt, mert az a gyerekszobába kellett elkészítenie, az előkészület, ment is simán, na de hol süsse meg, ha nem használhatja a konyháját? Mónika ötletesen kitalálta, hogy a szomszéd konyhájába megy sütni... ugye, mindig jó egy szomszéd :)

Videó



A főétel előtt Varnus Xavér játszott egy kicsit az zongorán

Videó


Előétel:

Saláta fűszervajjal és saját készítésű kenyérrel

Jégsaláta,
paradicsom,
bazsalikom,
rozmaring,
fűszerek,
fűszervaj
és kenyér

Az alábbi kenyérrecept gázsütőben kipróbált:

1/2kg liszt, kispohár kefír, + víz (kefírrel együtt 3,5-4 dl), fél csomag szárított élesztő, 2 teáskanál só, csipetnyi cukor, késhegynyi aszkorbinsav, 1-2 evőkanál olívaolaj és ízlés szerint olajosmagvak, pl lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgóbél..
Az összetevőket jól dagasszuk össze és hagyjuk kelni egy órát, (langyos helyen letakarva) majd jól dagasszuk át ismét, ekkor már a sütőformába lehet tenni keleszteni kb fél óra. Jól mutat rajta párszem az olajos magvakból. Látjuk ha megkel, ne hagyjuk kifolyni a formából. kb 1 órát 180 fokon sütjük.amikor megsült vízzel megspricceljük.



Főétel:

Sültcsirkemell párolt brokkolival, sajtszósszal és fokhagymás burgonyapürével

A csirkemell előpácolva: fokhagymában, sóval és bazsalikommal, egy nagy fej vöröshagyma szegfűszeggel teletűzdelve.

Hozzávalók: csirkemell, brokkoli, krumpli, fokhagyma, fűszerek, sajtszószhoz: 3 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 2 dl olaj, 4 ek keményítő, só, fehérbors, szerecsendió, tej, kb. 20 dkg reszelt sajt

Csirkemell elkészítése:
Lebőrözzük, kicsontozzuk a csirkemelleket. Befűszerezzük, pácoljuk, hűtőbe rakjuk fél napra. Majd előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Sajtszósz elkészítése a párolt brokkolihoz:
Egy teflonos edényt átdörzsölünk egy gerezd fokhagymával. Beletesszük az olajat, citromlevet és keverve lassan melegítjük, míg buborékos lesz. Beleöntjük a vízzel kikevert keményítőt, majd a reszelt sajtot. Fűszerezzük. Addig főzzük, míg masszává áll össze, szinte habzik. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor kis tejjel lazíthatunk rajta. Próbáljuk az ízlésünkhöz igazítani a fűszereket. Ha kész a massza, egy vajas, morzsás tepsibe tesszük a párolt zöldségeket,és nyakon öntjük a szósszal, reszelt sajtot szórunk rá. Sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.
Fokhagymás krumplipüré elkészítése: A krumplit pépesre főzzük, összetörjük, 2-3 dl forralt tejbe tesszük, hozzáadunk egy fél vajat, fokhagymát, megsózzuk és habosra keverjük.


Fűszeres-fokhagymás sajtszósz

Hozzávalók:

2 pohár natúr Activia® joghurt
1 tubus (20 dkg) natúr krémsajt
5 gerezd zúzott fohagyma
2 szál apróra vágott újhagyma
1 kis csokor snidling felaprítva
1 ek. olívaolaj
1 tk. balzsamecet vagy gyümölcsecet
só, bors

A hagymaféléket összekeverjük a az olajjal, az ecettel és a borssal, majd a krémsajttal egyenletesen elkeverjük, végül a joghurttal lazítjuk, ha kell, sózzuk, és hűtőben hagyjuk összeérni. Ízlés szerint egyéb friss zöldfűszereket (bazsalikom, rozmaring stb) is adhatunk hozzá. Héjában sült burgonyához, zöldségek és natúr húsok mellé is finom szósz.
Forrás:aktivia.hu



Desszert:

Bögrés meggyes-mákos

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 1 bögre darált mák, 1 bögre kristálycukor, 1 csipet só, 1 bögre tej, 1 db tojás, fél dl olaj, 1 marék rumos meggy

Elkészítés:
A száraz és nedves hozzávalókat külön – külön összekeverjük, majd egybeöntjük és elkeverjük, nagyjából, lényeg, hogy egységes masszát kapjunk. 33x20 magas falú tepsibe öntjük és a magozott rumos meggyel megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha akarjunk, tehetünk rá csoki bevonatot, vagy félbe vágva megkenhetjük lekvárral, vagy vajas krémmel is megtölthetjük.


Kicsit másképp:

1 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre darált mák, 1 bögre tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, ½ teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 30 dkg magozott meggy (lehet befőtt is)

A vajat keverd habosra a tojásokkal, majd add hozzá a cukrot, és a többi hozzávalót. Keverd el jó alaposan, öntsd kivajazott, kilisztezett formába. Szórd meg a tetejét meggyel, és 30-40 perc alatt (vagy tűpróbáig) süsd meg előmelegített 180 fokos sütőben.
Forrás: nana.hu

Már az első este jó hangulatban telt, Gesztesi és Xavér még négykezest is játszottak.
Mónika vacsorája mindenkinek ízlett, Lindától és Gesztesitől 4-4, Xavértól pedig 5 pontot kapott, Így tehát 13 ponttal indította a Hal a tortán ezen hetét.

Videó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Categories

Ábel Anita (1) Animal Cannibals (1) Anyóstorta (1) Aranygaluska vaníliaöntettel (1) Árpa Attila (5) Avokádó krém (1) Bangó Margit (2) Bebe (1) Bélszín-carpaccio (1) Birka pörkölt (1) Bögrés meggyes-mákos (1) Browni (1) Búbos csirke (1) Bugaci húsgombócleves (1) Bunyós Pityu (1) Chilis bab (1) Cigány pecsenye (1) Currys csirke (1) Csirkepaprikás (1) Csocsesz (1) Csokis piskótatorta marcipán bevonattal (1) Csülkös bableves (1) Csülökpörkölt (1) Dopeman (1) Éjféli csokis keksz (1) Epres tiramisu flambírozott gyümölcsökkel (1) Fasírozott (1) Fűszeres-fokhagymás sajtszósz (1) Gesztesi Károly (1) gombaleves (1) Gombával töltött dagadó (1) Gulyásleves (1) Gyümölcssaláta (1) hagymás babköret (1) hagymás törtburgonya (1) Hagymás törtkrumpli (1) hal a tortán (31) Hámán-táska (1) Harsányi Levente (1) Joghurtos narancsleves (1) Joshi Bharat (1) Juhtúrós sztrapacska (1) Karafiáth Orsolya (1) Karemallizált alma (1) Király Linda (1) Király Viktor (5) Klausmann Viktor (1) Kókusz golyók (1) Kolbászos szűzérme (1) Kótai Misi (1) Körmös velős pacal (1) Körte leves (1) Lekvárral töltött sült alma (1) Libacomb gyümölcsökkel (1) Libamáj roston sütve (1) Madártej (1) Magyaros paraszttál (1) Majoros Péter Majka (2) Mákos guba (1) Meggyes-mákos piskóta (1) Mustáros hús (1) Nacsa Olivér (1) Nádas György (1) Nagy Éva (2) Narancsos töltött pulyka (1) Nótár Mary (1) Nyertes Zsuzsa (1) Ököruszályleves (1) Őzragu leves (1) Padlizsánkrém pirítóssal (1) Palacsinta (1) Pápai Joci (2) Paprikáskrumpli (1) Planétás csirke gombás rizzsel (1) Rakott palacsinta (1) Rétes (1) Ripli Zsuzsi (5) Ropogós libacomb párolt káposztával törtburgonyával (1) sacher torta (1) Sajt leves (1) Sajttál (1) Sári Évi (1) Schobert Norbert (5) Sertés pörkölt galuskával (1) Stadler József (2) Steiner Kristóf (1) Sütőtök krém leves (1) Szabó Zsófi (5) Szklenár Gabriella (1) Szőke András (1) Szűcs Judith (1) Tasnádi Péter (2) tatárbifsztek (1) Tejfölös-kolbászos krumplileves (1) Tiramisu (1) Tortilla (1) tökös lecsó (1) túrógombóc (1) Túrós csusza sok-sok szalonnával (1) Túrótorta (1) Túróval töltött sült alma (1) Újházy tyúkhúsleves (1) Ullmann Mónika (1) Varnus Xavér (1) Voksán Virág (1) Zalatnay Cini (2) Zámbó Árpy (1)