2009. november 10., kedd

Zámbó Árpy profin kezd a főzéshez a Hal a tortán adásában


Zámbó Árpy

Születési idő: 1959.06.03.
Horoszkóp: Ikrek
Családi állapot: nős
Foglalkozás: előadóművész
Kedvenc étel: rántott szelet, brassói, újházi tyúkhúsleves, sült kacsa
Amit nem szeret: főzelékek
Hobbi: foci
Kedvenc nyaralóhely: Balaton
Kedvenc állat: ló
Kedvenc játék: kártya játékok, römi, póker
Sport: foci, lovaglás, vizilabda, kézilabda
Amire büszke: ...hogy ilyen testvére volt, mint Jimmy





Zámbó Árpy híres levese
Nagyon profinak tûnt Árpy mind a fahasogatásban, mind a zöldségaprításban. Aztán a bográcsba hamarabb került a zöldség, mint a hús - bár Árpy szerint ettõl igazi "Zámbós" a leves.

Videó




Árpy italába került a segítség
Egy sokak által kínaiul ismert dalt kellett Árpy-nak mulatósra hangszerelnie. Vendégei persze készséggel segítettek egy jófajta pálinkáért cserébe. Árpy egyébként siettette a fogásokat, amit Gabi szóvá is tett, végül még a csoki is megríkatta...

Videó



Előétel:

Gulyásleves bográcsban

Igaz Árpy felcserélte a hozzávalók adagolását, azért célszerű követni a hagyományos változatot :)

A gulyás leves ízletesebb, ha marha- és sertéshúst vegyesen kerül bele..

Hozzávalók
15 dkg marhacomb
2 cl olaj (vagy zsír)
4 dkg vöröshagyma
pirospaprika, só,
fokhagyma, köménymag (őrölt)
7 dkg zöldpaprika
5 dkg paradicsom(vagy lecsó)
12 dkg burgonya
zellerzöld, cseresznyepaprika
csipetke: 1 db tojás 10 dkg liszt

Elkészítés:

1. A húst kockára vágjuk és jól megmossuk.
2. Felhevített zsiradékban finomra vágott vöröshagymát megizzasztunk, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, jól összekeverjük, majd egy kevés vizet hozzáadva zsírjára pirítjuk a pörköltalapot.
3. Rátesszük a húst, és intenzív pirítás után megsózzuk, finomra tört fokhagymát és ezzel együtt összevágott vagy őrölt köménymagot adunk hozzá.
4. Fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy-két evőkanálnyi vizet vagy csontlevet öntünk rá. (a pörköltlében lévő pirospaprika miatt kevergetve készítjük el az ételt, így nem válhat keserűvé az egyébként könnyen leégő fűszerpaprika.)
5. A hús puhulása előtt kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot vagy konzerv lecsót adunk hozzá, amikor a hús majdnem puha, rátesszük a tisztított, kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel vagy csontlével, és az egészet puhára főzzük.
6. Zeller zöld nélkül, a többi anyagot egyenletesen elosztva, tűzforrón, levesestálban, kiöntő vagy porceláncsészében tálaljuk a levest.

Megjegyzés

1. A gulyásleves készítésére legalkalmasabb húsrészek: marhalábszár-, nyak-, hátszínnyesedék.
2. Kellemes ízt érhetünk el, ha zeller zöldet és egy kevés darált cseresznyepaprikát is főzünk a levesbe.
Forrás: magyarorszag.hu



Főétel:

Töltött dagadó és kolbásszal töltött szűzérme

Gombával töltött dagadó

1,5 kg sertésdagadó
20 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 vöröshagyma
zsiradék
1 zsömle
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
őrölt bors
ételízesítő


A dagadót felszúrjuk besózzuk. Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatjuk, rátesszük a csíkokra vágott gombát, fűszereket, végül az apróra vágott petrezselymet. 5-6 percig sütjük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a beáztatott kicsavart zsemlét, zsemlemorzsát, jól összedolgozzuk, betöltjük a húsba. Végét bevarjuk vagy hústűvel összetűzzük. Kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, fél dl vizet töltünk alá, befedjük alufóliával. Középmeleg sütőben 40 percig sütjük. A fóliát levéve, locsolgatva készre sütjük.
Forrás: recept.masoftnet.com

Kolbászos szűzérme

Hozzávalók:

olívaolaj, 2 nagyobb fej lilahagyma, 1 nagyobb darab szűzérme, házi füstölt kolbász, frissen őrölt színes bors, 3 dl tejföl, 3 dl tejszín,
Egy tepsit vékonyan kikentem olívaolajjal (anyuéknál töltött szombat óta ez is könnyebb, mert szerváltam tőle egy olajspray-t). A tepsi alját beterítettem a fél karikára vágott hagymával, erre fektettem az előzetesen enyhén megkloffolt szűzérme tallérokat. Tekertem rájuk színes borsot és mindegyik szeletre raktam némi házi kolbászt. A tetejét és öntöttem a tejföl – tejszín keverékét. 200 fokos sütőben 40 percet sült. Kopasz krokett tallérokkal eszegettük.
Forrás: gumimacik.blogspot.com



Desszert:

Rakott palacsinta

Hozzávalók:

10 db édes palacsinta, 20 dkg csokoládé, 15 dkg barackíz, 8 dkg por­cukor, 2 dkg vaj; 4 tojásfehér­je, 5 dkg vaníliás porcukor.

A szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Az elsőt vajjal kikent sütőlapra helyezzük, és megszórjuk reszelt csokoládéval, rátesszük a második palacsintát, azt megkenjük barackízzel. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes palacsintát fel­használtuk. A legfelső pala­csintát üresen hagyjuk, majd sütőben átforrósítjuk. Közben a tojásfehérjékből habot ve­rünk. Hozzákeverjük a por­cukrot, és ezzel egyenletesen beborítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rózsaszí­nűre sütjük. Tortaszerűen fel­szeleteljük, és vaníliás por­cukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: sutemenyrecept.hu



Zámbó Árpy vacsoráját 18 pontra értékelték a vendégek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése